Wantrouwen in de zorg, dáar moet het over gaan (en over geld)

De meest treffende citaten uit NRC-artikel van 9 januari 2017 zet ik hier op een rij. Die citaten kan de politiek in zijn zak steken. Men vindt de durf van politieke partijen op dit gebied klein.

Wantrouwen in de zorg, dáar moet het over gaan (en over geld). dat wordt uit de citaten helder.

geld

Bron: www.pixabay.com

“Politici vermijden belangrijke onderwerpen in de gezondheidszorg want er valt niets te winnen”
“Waar gaat het geld naartoe? Of vooral: waar hebben wij als politieke partij géén publiek geld voor over? Dat is voor mij de belangrijkste vraag. Op de werkvloer wil ik antwoorden waar ik mee verder kan.

Welke keuzes maken de politieke partijen: gaat het geld naar nieuwe technologie, naar thuiszorg, nieuwe chemotherapie of juist meer handen aan het bed?”

“Het kan niet allemaal tegelijk, de publieke middelen zijn beperkt. Dus laat duidelijk zien waar je voor staat”

“Wat vinden we dat de zorg mag kosten? Waar heeft iedere Nederlander recht op? Je kunt wel zeggen dat the sky the limit is, maar dan kun je andere niet dingen doen.”

Tijd, geld en energie kun je maar één keer uitgeven, ook in de GGZ

Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden, elke dag weer. Nederland vergrijst, dus neemt de zorgbehoefte toe, maar het aantal werkenden neemt af. Wie brengt dat op? Blijft er genoeg over voor onderwijs (ook erg belangrijk), defensie, wegenonderhoud, enz.?

Wat zijn de gevolgen voor de geestelijke gezondheidszorg? Ruim bedeeld met geld is deze niet. Alle problemen door de te snelle afbouw van psychiatriebedden en nog onvoldoende ambulante ggz-werkvormen en beschikbare ggz-werkers daarvoor en de afbraak (vergeef me de uitdrukking) van de kinder- en jeugdpsychiatrie, beloven weinig goeds.

Wantrouwen in de zorg, dáar moet het over gaan

Dit gaat over het poltieke en bestuurlijke niveau. Uiteindelijk raakt dat de zorg. Voor jou als ‘partner van’ degene die zorg behoeft, periodiek of doorlopend (in wisselende mate misschien), is dat belastend en die onzekerheid maakt het er niet lichter op.  Alleen al om het te begrijpen, is een waar kunststukje.

Help, de GGZ verandert!

In november 2014 schreef ik dit e-book om ‘partners van’, ‘naasten van’, patiënten/ ggz-gebruikers en ggz-werkers (voor hen is het ook ingewikkelde materie) te helpen om de hoofdlijnen te snappen. Leuker kan ik het niet maken, maar misschien wel iets makkelijker (om de fiscus te parafraseren). Je vindt het e-book hier https://www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl/help-de-ggz-verandert/

Als je met vragen, opmerkingen of zorgen hier wilt reageren, zeker doen.