Inleiding
In het vorige blog over Stigma en het WILBO-syndroom voor de ‘partner van’ heb ik uitgelegd wat stigma is, het risico daarvan voor de partner (het vijfvoudige afbrandrisico: het WILBO-syndroom) en dat verduidelijkt met een stukje uit Bertje’s verhaal over Cor. Dat hele verhaal lees je vandaag.
Als ‘partner van’ loop je risico op het WILBO-syndroom: Wanhoop, Isolatie, Loyaliteitsconflict, Belangentegenstelling, Overbelasting.
Stigma en het WILBO-syndroom voor de ‘partner van’
Als ‘partner van’ raakt het stigma jou ook. Als jouw partner rolstoelgebruiker is, een Marokkaanse achtergrond heeft of een mentale ziekte, dan merk jij ook iets van dat stigma. Een vaste partnerrelatie betekent immers dat je samen oud wordt, intieme dingen deelt en in goede en kwade dagen bij elkaar blijft. Dat is de klassieke belofte (al of niet in een huwelijksritueel voor de wet en/of in de kerk/moskee uitgesproken). Daarmee ontstaat een ‘lotsverbondenheid’. De tegenslag van de een, zal de ander raken (en de ‘voorslag’ ook).
WILBO-syndroom risico voor de partner van de patiënt met een mentale ziekte
Mijn boeken Help, mijn partner heeft een depressie! en Help, mijn partner heeft een psychose! bespreken uitvoerig het vijfvoudige afbrandrisico van de partner. Ik noem dat het WILBO-syndroom: Wanhoop, Isolatie, Loyaliteitsconflict, Belangentegenstelling, Overbelasting.
Gekoppeld aan de ernst of duur van de mentale ziekte kan jij als ‘partner van’ dit kort, gedeeltelijk hebben of helemaal en chronisch. Hoe langer, hoe ernstiger een mentale ziekte bij jouw aangedane partner (patiënt) verloopt, hoe groter de kans dat jij gaat lijden aan het WILBO-syndroom.
Het verhaal hieronder heeft geen goede afloop (het andere, nog komende, verhaal wel). In beide verhalen was er sprake van meerdere crisisperioden. De uiteindelijke uitkomst hangt van veel factoren af. De spreiding in de praktijk is daardoor groot. Goede, vlotte, deskundige hulp en advies zijn belangrijk. Dat is meer dan alleen pillen of spuiten. In het boek wordt dat allemaal besproken.