Bij psychische aandoeningen is de tolerantie laag, de ophef vaak groot en vooroordelen sterk. Het stigma over psychische aandoeningen is groot . Zie mijn blog van 9 mei over de beeldvorming in de media. Psychische aandoeningen en klachten zijn gebrandmerkt, speciaal: lastig, moeilijk (be)grijpbaar, onvoorspelbaar, raar. Een gebroken been kun je tenminste nog zien of vastpakken. Een psychische stoornis niet. Dat maakt het eng.
Als partner (of naaste) van degene die een psychische stoornis heeft, heb je het ook moeilijk. De aandacht daarvoor is beperkt, versnipperd of afwezig. Ook familiebegeleiding of voorlichting staat onder druk vanuit instellingen of is al afgebouwd (geldkrapte, zo wordt vaak gezegd). Partners en naasten vragen vaak zelf ook te weinig hulp (onderzoek wijst dat uit, zoals de mantelorganisatie MEZZO eerder bekendmaakte).
Daar sta je dan… jouw probleem, je ziet maar wat je doet.
Stigma over psychische aandoeningen: beeldvorming door media is heel bepalend
Dat geldt voor psychiatrische onderwerpen, maar ook voor buitenlandse politiek of hoe iemand bij willekeurig welk onderwerp dan ook in het nieuws komt. Niemand gebruikt alle nieuwsbronnen, vaak maar (een) enkele. Uit de psychologie is allang bekend dat mensen vooral informatie zoeken en onthouden die hun eigen ideeën bevestigt. Wat niet past, wordt vergeten of verworpen.
In de Nazi-tijd bedacht de minister van propaganda Josef Goebbels de stelling: als je een leugen honderd keer vertelt, dan wordt het waarheid. En verdomd als het niet waar is. Denk maar aan alle ophef over nepnieuws, Wikileaks, hacks bij verkiezingen, internettrollen, overheden met ‘cyberwar’-initiatieven, enzovoorts. Die berichten verzin ik niet, die zijn er. En er is veel gedoe over. Zaai verwarring en heers. De informatietsunami is een kenmerk van deze tijd.
Hoeveel nepnieuws is er over psychiatrische aandoeningen, psychofarmaca? Wat is betrouwbaar?
Herken je de hier (en in het vorige blog) geschetste ‘druk’ in de media? Is het voor jou ook lastig? Maakt het je onzeker? Reageer hieronder.
Om tegenwicht te bieden aan dit gedoe, wil ik na mijn boeken Help mijn partner heeft een depressie! & Help mijn partner heeft een psychose! webinars gaan maken over onder andere dit thema. Lijkt je dat wat? Vanaf 5 september start ik een wekelijkse vlog serie tm 26 december over een breed scala aan ggz onderwerpen: depressie, psychose, partner uitputting, steun, informatie over behandelopties enz. betreffend. Dat komt op mijn website. Op mijn YouTube kanaal kun je al een introductiefilmpje vinden: www.youtube.com/channel/UCLUAoZU5vitI2R3Y–aVLuA
Deel je idee hier over dit onderwerp of kijk alvast naar het intro filmpje en geef je reactie.