Ben je bezorgd over riskant alcoholgebruik van je partner die lijdt of leed aan depressie of psychose? Kun je dat niet of slecht bespreken met elkaar? Smeult er ruzie hierover? en je zelf zó belast door je partners situatie dat jijzelf weleens te veel drinkt of daartoe neigt of daar (stiekem) bezorgd over bent? Dan is de CAGE-test een mooi en eenvoudig hulpmiddel voor je.
Voor Nederland is deze lijst wel nuttig, getuige dit recente bericht:
http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2174680-nederlanders-drinken-problematisch-veel.html
In alle leeftijd- en inkomensgroepen in Nederland wordt te veel gedronken ( en het risico bewustzijn is laag bij alle groepen).
Riskant alcoholgebruik vlot opmerken met de CAGE test
CAGE betekent kooi in het Engels. Een kooitest?! De kooi van (dreigende) verslaving aan alcohol.
C: Criticism (kritiek)
A: Annoyed (irritatie)
G: Guilt (schuld(gevoel))
E: Early (eerder (begonnen))
Hier de Nederlandse versie:
- “Heeft u ooit het idee gehad dat u minder zou moeten drinken?
- Hebben mensen u geërgerd door uw alcoholgebruik te bekritiseren?
- Heeft u zich ooit slecht of schuldig gevoeld over uw alcoholgebruik?
- Heeft u ooit ‘s ochtends meteen alcohol gedronken om uw zenuwen te kalmeren of een kater kwijt te raken?
… CAGE geldt dat bij … 2 of meer keer ‘ja’ een kortdurende interventie moet worden aangeboden.”
[Bron: www.vroegsignaleringalcohol.nl Factsheet Alcohol screening en korte interventies: Algemeen ziekenhuis Interne en Maag-, Darm-, Leveraandoeningen ]
CAGE is een fraai acroniem uit Amerika, bedacht in de jaren vijftig en wetenschappelijk onderzocht. Het blijkt erg bruikbaar.
Psychiatrische klachten of stoornissen kunnen terugkomen. Je leefwijze heeft daarop invloed
Veel psychiatrische klachten en stoornissen hebben een herhaalkans in iemands leven. Periodes van ziekte of onwelzijn kunnen afwisselen met ‘gezonde’ perioden. Een ‘chronisch golvend’ beloop kan ook. De leefwijze heeft veel invloed op het beloop van de stoornis. Wie ‘alles goed doet’ maakt de kans op een gunstig beloop groter, maar absolute garanties bestaan niet. Net zoals bij suikerziekte of reuma. Dit gaat over medicatie trouw gebruiken, gezond eten, gezond/voldoende bewegen, een goed dag-nachtritme, verantwoord alcoholgebruik en hetzelfde geldt voor softdrugs (weed en hashproducten), géen harddrugsgebruik. En zeer zeker: goede sociale contacten en goede ‘sociale rollen’. Je wordt ergens verwacht en welkom geheten en je hebt daar nuttige taken te doen. Eenzaamheid en verveling vormen een langzame giftige cocktail heb ikzelf al vaak gemerkt bij mensen met slepende psychische klachten.
CAGE test minstens 2x ja, dus riskant alcohol gebruik … en dan?
Zoals je in het citaat ziet staan, is dan een korte interventie van belang. Dat is niet moeilijk en de drempel is laag. Je kunt naar de huisarts gaan; jijzelf en/of je partner.
Tegenwoordig kun je thuis online ook zinnige dingen doen. Kijk bijvoorbeeld op: https://www.drinktest.nl/ van het Trimbos instituut. Er staan links op. Snel, handig, praktisch, betrouwbaar en discreet.
Wat wil je nog meer?
In mijn boeken Help, mijn partner heeft een depressie! en Help, mijn partner heeft een psychose! ga ik uitgebreid in op leefwijze-adviezen om de last van de stoornis voor jouw aangedane partner (en daarmee ook voor jou) te verminderen.
Het kleine E-book Goede Geestkracht houdt je gezond! gaat over leefwijze-uitleg en -advies.
Kijk voor mijn boeken op: https://www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl/boeken/
Wil je reageren op dit artikel? Dat kan hieronder.