Psychose- en depressieverschijnselen: een lastige combinatie
In het blog van 8 november heb ik het verschil en de overeenkomst uitgelegd tussen negatieve symptomen bij psychose en depressie. Psychose- en depressieverschijnselen: een lastige combinatie en de diverse manieren van medicatie hierbij is een kwestie van maatwerk. Tegen negatieve symptomen helpt medicatie nauwelijks. Tegen depressie kan medicatie wel effectief zijn. Belangrijk dus om ‘het beestje bij de goeie naam te noemen’. Voor jou als partner of naaste is dat belangrijk en natuurlijk voor degene die de klachten zelf heeft.
Meta-analyses over verschillende soorten antidepressiva bij of na psychose. Wat is het beste?
Bij meta-analyses wordt veel wetenschappelijk onderzoek onderling vergeleken en wordt een ‘overkoepelende’ conclusie getrokken. Die onderzoeken moeten voldoende op elkaar lijken om dat verantwoord te kunnen doen. Er zijn instituten en onderzoekers die niks anders doen. Dit blog gaat verder over de vergelijking van effectiviteit en veiligheid van antidepressiva mét antipsychotica bij de behandeling van schizofrenie. Taaie kost, maar ik vertel alleen de essentie. De samenvatting voor de liefhebber staat op: www.ncbi.nl (afgelopen zomer gepubliceerd).
In totaal was onderzoek met 3.608 patiënten in de meta-analyse betrokken. Patiënten die antidepressiva bij de antipsychotica gebruikten hadden maar een kleín voordeel. Op de psychosebehandeling zelf (of effectiviteit van antipsychotica) hadden antidepressiva weinig invloed: ze hinderden dat niet erg. Wel hadden deze mensen wat vaker duizeligheid, buikpijn, obstipatie en een droge mond.
Psychose- en depressie verschijnselen: een lastige combinatie en wat is het beste?
Kortom geen wondermiddel, ook geen rampen door gelijktijdig gebruik. Maar omdat het verschil klein is, wordt aanbevolen dit soort onderzoek op grotere schaal te herhalen. Als iemand écht depressief is, spreken GGZ-werkers van ‘vitale depressie’. De ernst varieert van matig tot zeer ernstig. Dat is een hele rij symptomen; hoe meer, hoe zekerder die diagnose. Op mijn website kun je hoofdstuk 9 van mijn boek Help mijn partner heeft een depressie downloaden. Daarin vind je een lijst waar dat kort en bondig op een rij staat. Uitgebreidere uitleg over psychosesymptomen vind je in mijn boek Help, mijn partner heeft een psychose! Lees nu hoofdstuk 5-13.
In het volgende blog ga ik in op onderzoek dat oude/klassieke en moderne antidepressiva vergelijkt bij behandeling van vitale depressie. (Wat is beter, sneller, veiliger?). Doe in de tussentijd je voordeel met het genoemde lijstje. Reageren mag natuurlijk ook.