Noodzakelijke hulp vragen, zoeken en krijgen: een doolhof?

Dit blog: Waarom jij je soms rot voelt  is erg leuk om te lezen! Noodzakelijke hulp vragen, zoeken en krijgen: een doolhof?

Het gaat om verkeerde dingen nooit meer doen en goede dingen weer of meér gaan doen. Maar wat is goed en wat is fout en wie beslist dat? Durf je zelf te beslissen? Heb je hulp daarbij nodig? Dat maakt het niet makkelijker, maar om  ‘moeilijke’ vragen kom je niet heen. Als je problemen wilt overwinnen, dan kun je qua tempo zó gehaast zijn dat het mislukt. Of omgekeerd….

 

Bron: www.kleurplaten-voor-kids.nl/

Ik vraag vaak aan mensen wat het waardeverschil is tussen het rijbewijs dat je ineens haalt of na 3x examen doen. Dat verschil is qua officieel erkende kennis en kunde nul! Het gaat om persoonlijke betekenis die je eraan geeft. Een snel resultaat is niet per definitie altijd beter dan een langzamer resultaat.

Noodzakelijke hulp vragen, zoeken en krijgen: een doolhof?

Als je hulp vraagt of krijgt, sluit dat dan goed aan? Of verwacht je teveel of gebruik te weinig omdat je het zelf moet kunnen?  Speelt schaamte mee om je open te stellen?
Dit geldt voor lijders aan ziekten en klachten (het Latijnse woord patiënt betekent ‘lijder’), maar ook vaak hun naasten. MEZZO (www.mezzo.nl), een organisatie voor mantelzorgers, publiceerde een onderzoek waaruit bleek dat mantelzorgers veel te weinig ondersteuning vragen. Het is net als bij Sinterklaas. Als je het niet op je wenslijstje zet, is de kans dat je het krijgt kleiner. Als het er wel opstaat, is het geen waterdichte garantie.

Als het over GGZ-hulp gaat, dan is het allemaal lastig. Het stigma maakt hulp vragen lastiger, want allemaal hebben we dat verinnerlijkt en meegekregen. De zorg, ook de GGZ is fors gereorganiseerd. Drempels verhoogd, bezuinigd, gedecentraliseerd. Gemeente A doet het anders dan gemeente B bij hetzelfde probleem. Niet fijn en verwarrend.

Mijn e-Book Help, de GGZ verandert ! is een korte uitleg om je wegwijs te maken. Je vindt het hier:  https://www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl/help-de-ggz-verandert/   

Het bevat ook handige schema’s over hulpverleningsroutes. Misschien helpt het jou op weg om ontlast te worden.