Medicatie is belangrijk maar niet zaligmakend bij behandeling van psychische klachten

Medicatie is belangrijk maar niet zaligmakend bij behandeling van psychische klachten. Nu (na het lezen van deze titel) zijn er al genoeg mensen die mij om deze stelling afschrijven als psychiater. Dat heb al meer dan eens ‘mogen meemaken’ (nee, prettig is dat niet). “Pillen, bah!” zo komt hun kritiek op mij over. Lekker kort en krachtig maar ook simplistisch. De waarheid is grijs, zoals zo vaak in het leven.

 

Medicatie bij psychische klachten kan helpen maar moet altijd op maat

Dit is natuurlijk een open deur, want bij reuma, copd en suikerziekte gebeurt dat ook.

Ingeslikt stigma

Zouden zij dat ook zeggen bij copd of suikerziekte of reuma? Vaak vroeg ik dat al aan mensen in de spreekkamer en dan was het antwoord “nee dan (natuurlijk) niet”. Hoezo dan ? Tja, aan die klachten dáar kun je niks aan doen. Hoezo ingeslikt stigma over slap zijn, aanstelleritis enz? Nee zo geweldig is het niet gesteld met de “onbevangen houding” t.o.v. psychische klachten in Nederland. Hij of zij die psychische klachten heeft en óok nog pillen moet (gaan/ blijven) gebruiken: nou nou.. Zó kijken mensen vaak naar zichzelf. Degene die dan pillen komt aandragen is dan ‘slecht nieuws’ en qualitate qua is dat vaak de psychiater. Een niet uit te roeien verschijnsel. De pillen zijn dan hét symbool van het gevoelde 2e rangs burgerschap mijns inziens.

Psychiaters zijn geen tovenaars

Dus pillen en spuiten zijn geen wondermiddel. Het zijn hulpmiddelen die een belangrijk verschil kunnen maken bij zwaardere psychische klachten zoals angst, verslaving, depressie, manie, psychose. Bij suikerziekte, copd en reuma is dat hetzelfde. Ik zou willen dat ik kon toveren, altijd tevreden mensen, snel klaar met het werk en dan ook nog wat leuke andere dingen voor mezelf (de bekende 100.000 bijvoorbeeld ).
Al vaker blogde ik over de 3 pijlers waarop altijd op maat voor ieder een goede mix moet worden gemaakt: activering (zie de vorige leefstijl blog van 4 december [hier]), psychotherapie/begeleiding en medicatie.

 

Bij lichte psychische klachten is medicatie niet nodig

Bij lichte psychische klachten is medicatie niet nodig of zelfs nadelig. Da’s een goeie vuistregel. Toch gebeurt dat te vaak wel merk ik al jaren: tegenstrijdige houdingen t.o.v. medicatie in de maatschappij is regel, geen uitzondering. Beide andere pijlers moeten dan wél worden gebruikt natuurlijk want weinig gaat ‘vanzelf’ over. Hieronder nog 2 vuistregels. Zie daarvoor ook  de 2e link hieronder.

Bij matige psychische klachten is het 50 -50, dan alléén medicatie geven is een kunstfout; onvolledig. Bij ernstige psychische klachten is medicatie vaak nuttig of zelfs absoluut noodzakelijk (zeker bij acute gevaarlijke situaties) om een goed, veilig beginn van behandeling (met de ándere pijlers) te kunnen maken. De rest van de hoofdlijnen over medicatie staat in deze onderstaande video.

De psychiater Prater 14 medicatie

Ik hoop dat deze informatie je helpt en steunt – ook als partner of andere naaste -.
Zo heb je een beter idee wat er mogelijk is en kun je dat op een geschikt moment bespreken met je aangedane partner of naaste (denk aan kinderen bijvoorbeeld) en misschien ook de behandelaar.

Kijk op mijn boeken pagina en vind daar een gratis ebook download over mentale gezondheid. Daarin lees je ook over de andere 2 pijlers, met het accent wat je direct zelf kunt gaan doen.

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit