Leefstijltips bij depressie en psychose

 

In het eerste blog over leefstijltips bij depressie en psychose (klik hier) heb ik het nut besproken van de aloude schijf van vijf en waarom. Leefstijltips bij depressie en psychose doen ertoe. Dat geldt zowel bij depressie als psychoseklachten én dat patiënten vaak moeite hebben dat te gaan doen of vol te houden. Vandaag ga ik iets meer op de achtergrond waarom men sterk vermoedt dat het nuttig is bij psychose. Als je door meer gezond te eten de ziekte beter kunt beheersen is dat toch mooi. En gezond eten is niet saai of vies.

Leefstijltips bij depressie en psychose deel 2; een mooi onderzoek

Het Handboek psychose (onder redactie van prof. dr. van der Gaag, hoofdstuk 8, Vroegdetectie) beschrijft een onderzoek uit Oostenrijk (2010). Daarin werden twee groepen jongeren van dertien tot 25 jaar, met verhoogd risico op psychose – maar niet psychotisch bij het begin van het onderzoek – vergeleken. In beide groepen zaten 40 jongeren. Een groep kreeg een kwartaal lang extra visolie, de andere niet. Daarna werden beide groepen een jaar lang gevolgd. Tijdens dat vervolgjaar werd in de visoliegroep vijf procent van díe jongeren psychotisch, in de andere (niet-visolie)groep was dat bijna 28%. In de visoliegroep was er ook duidelijk verbetering van positieve symptomen (wanen, hallucinaties) en waren de negatieve symptomen (gevoelsvervlakking, terugtrekking, apathie) minder ernstig.

Dat is een interessant resultaat, maar het onderzoek duurde slechts vijf kwartalen en met slechts 80 jongeren. Dat is te weinig voor een harde wetenschappelijke –positieve – conclusie. In wetenschapstaal: het onderzoek behoeft replicatie.

Duidelijk is dat leefstijl ertoe doet en het wordt ook een onderwerp binnen de gezondheidszorg. Zie hieronder.

artikel

Leefstijltips bij depressie en psychose

Vaak ‘vette hap’, junkfood, drugs, alcohol en ‘nachtbraken’ is slecht voor de algemene en psychische gezondheid. Als iedereen in Nederland deze globale richtlijn volgt dan is het effect op de volksgezondheid over tien jaar groot. Lichttherapie, slaapdeprivatie, running therapie heb ik hier nu niet besproken, maar staan uitgebreid in de boeken Help, mijn partner heeft een depressie! en Help, mijn partner heeft een psychose! Maar leefstijladviezen zijn geen wondermiddel tegen psychose of depressie. Wondermiddelen bestaan alleen in sprookjes en wij leven allemaal in de realiteit. Ze zijn wel nuttig, eenvoudig toepasbaar en op de langere termijn beter voor de algemene (lichamelijke en mentale) gezondheid, bij iedereen, met of zonder psychische problemen. Een dagelijkse wandeling heeft na 1maand al effect op de bloeddruk en het bloedvetgehalte.

Nog een citaat (met vertaling): “Practices like yoga, meditation and prayer can help curb the need for general healthcare services by almost 50 percent according to researchers….  reveals that evoking the relaxation response or a physiologic state of deep rest, helps alleviate stress and anxiety, while also affecting heart rate and blood pressure.”

Vertaling: Gewoonten als yoga, meditatie en bidden kunnen de gezondheidszorgbehoefte met bijna 50% verlagen. Het geeft diepe rust, verlicht stress en angst en beïnvloedt ook de hartslag en bloeddruk (positief).

Doe er je voordeel mee voor jezelf, je aangedane partner en anderen.

Vergroot de schijf van vijf, druk hem af, hang hem in de keuken en doe samen andere boodschappen … smakelijk!

Heb je hier ervaring mee of juist moeite? Heb je tips voor andere lezers. Reageer dan hieronder.