Leefstijltips bij depressie en psychose: gezonde eet tips

Leefstijltips bij depressie en psychose zijn belangrijk want bij psychosegevoeligheid en depressie is er vaak sprake van een ongezonde leefstijl en meer hart- en vaatziekten en suikerziekte. In die zin verschillen beide weinig van elkaar. Antipsychotica, antidepressiva, maar ook psychose en depressie zelf, dragen bij aan dit risico.  Daarom moet het gebruik van die medicijnen zorgvuldig, deskundig worden begeleid (zie de vorige blogs van 5, 19 juli en 2 augustus). De richtlijnen qua controle zijn strenger geworden. Onderstaand citaat gaat over depressie maar kun je óok betrekken op psychosegevoeligheid. Het blijkt erg lastig om mensen met depressie of psychose te (blijven) overtuigen van het nut van gezonde leefstijl. Jij als partner of naaste kunt daar zeker ook geraakt worden.

Leefstijltips bij depressie en psychose  gezonde eet tips

Twee keer per week makreel, haring, zalm, ansjovis en sardines (dus vette zeevis) is goed vanwege de meervoudige onverzadigde (omega 3-) vetzuren. “De omega 3-vetzuurcommissie van de American Psychiatric Association (APA) heeft studies naar de potentiële gunstige effecten van omega 3-vetzuren geanalyseerd en de conclusie… een gunstig effect op depressies hebben.” (Omega 3-vetzuren verwijst naar de chemische structuur.)

Niet nieuw, maar nog steeds waar: ons Westerse voedingspatroon is ongezond!

Het is sowieso teveel, met te veel zout, te veel zoet, te veel vlees, te veel alcohol, te weinig vis en te weinig vezels (in groente en fruit vooral). Maar wat is dan wel goed eten? Wat zijn dan wel goede voedingsgewoonten?

Altijd ontbijten, ook al is het licht. In ieder geval twee keer per dag eten. Maar jij of je aangedane partner moeten nu niet direct op mediterrane kookcursus (misschien wel een leuk idee). Een goed begin is: veel groenten, veel fruit, twee keer per week visproducten, matig met vlees (maximaal vijf dagen per week en geen ‘kiloknaller’). Wees matig met suiker, zout en vet. Gebruik het liefst onverzadigde plantaardige olie (bijvoorbeeld olijf-, kokos – of zonnebloemolie), geen dierlijk vet en wees matig met alcohol (maximaal gemiddeld twee glazen per dag, dus veertien per week). Je kent vast nog de schijf van vijf. Die is nog steeds prima voor dagelijks gebruik.

schijf van vijf

Bron: www.eetjegezond.webnode.nl

Vergroot hem, druk hem af, hang hem in de keuken en doe samen andere boodschappen … smakelijk!

Heb je hier ervaring mee of juist moeite? Heb je tips voor andere lezers. Reageer dan hieronder.