Keine Atempause Geschichte wird gemacht, es geht voran

Keine Atempause Geschichte wird gemacht, es geht voran

Ken je dit liedje nog uit nog uit de jaren 90? Een lekkere muziekstamper (van de groep Rheingold), met schampere kritiek op het vooruitgangsgeloof. Alleen vooruit is goed en de rest achteruitgang.  Op YouTube kun je dat beluisteren (ik kan hier geen koppeling  inzetten).

Onlangs kwam ik 2 artikelen tegen. Het ene: ‘Politie weer drukker met verwarde mensen’, het andere: ‘Grote zorgen over toekomst familie onder broers en zussen’.  Ik word er niet vrolijk van en denk dat al dat snelle hervormen snel nadelen voortbrengt. (Je ziet ze beide artikelen hieronder).

politie drukker verwarde mensen

Verwarde mannen, zorgen om verkommering.

Zo zijn beide artikelen wel samen te vatten. Ze komen uit resp. Medisch Contact (weekblad van de KNMG) en NRC Handelsblad. Wel serieuze gedrukte media. Het eerste artikel bevat een zin die me treft: “Over de periode 2011… tot en met 2014 betreft het een stijging van ruim 47%”. Denk aan de jonge man in de Hilversumse studio, of de man die dreigde zijn eigen woonflat op te blazen, maar gelukkig ‘naar buiten gepraat kon worden’.

Het tweede artikel gaat over brussen (broers of zussen van…). Die zorgen hebben ook te maken met alle hervormingen die nu gaande zijn. In een bijbehorende NRC bijlage staat daarover een uitgebreid verhaal over een man en zijn gehandicapte broer. Dat zorgen gaat de brussen niet in de koude kleren zitten. Voor ‘partners van…’ is het niet anders zijn gok ik. Sociale steun regelen is van groot belang.

Verbouwen moet, maar het gaat wel heel snel. Kennelijk té.

Ik heb het al gezegd in eerdere blogs. Hervorming van de gezondheidszorg is nodig want de vergrijzing drukt te veel op de algemene middelen.  De maatschappij is erg individualistisch, competitief en het liberale gedachtengegoed gedijt.  Maar veel mensen kunnen niet meer meekomen, of althans niet alleen. Op den duur gaat dat veel ellende reparatie geld kosten. Het menselijke leed en overlast kun je niet in een getal vangen.

Deze signalen (het zijn niet de enige) kunnen we toch niet negeren? Wat vind jij?

Geef je reactie als je wilt.