Jij wilt onthaasten maar hoe? Bekijk deze links

Jij wilt onthaasten maar hoe? Bekijk deze links

Jij wilt onthaasten maar hoe? Bekijk deze links.  Niet praten over maar (leren) ontspannen. Moeilijk is het niet dus lees snel verder.

Onthaasten
Is onthaasten belangrijk? Ik hoop dat je direct met JA antwoordt omdat je dit weet uit ervaring. Dit is het vervolg op het blog van 3 februari (Haastige spoed is zelden goed. Zorg dat het niet moet). Ik noemde de rake opmerking van John Cleese over creativiteit en ontspanning. Leuk natuurlijk, maar hóe doe je dat dan? Ik vond 3 filmpjes op Youtube (en er zijn er nog veel meer). Die  deel ik graag, want het zijn goede handvatten voor ontspannende rustmomenten.

We leven in een hectische, haastige wereld. Iedereen moet een goede filter hebben om niet overspoeld te worden. Onze gezondheid lijdt daaronder. Met veel informatie kun je niks bijvoorbeeld over oorlogen, economische crisis, natuurrampen. Veel reclame gekakel om geld uit je zak te kloppen. Wat beklijft?

Mijn eigen ‘oosterse tik’ met aikido en tai chios
Ikzelf heb een ‘oosterse tik’. Ik deed 13 jaar judo in mijn jeugd en enkele jaren transcendente meditatie als adolescent. Judo gaf fysieke afleiding, verbetering van mijn astma, zelfvertrouwen, ontspanning, spelen en “gymnastiek”. Transcendente meditatie gaf ontspanning zonder moe te worden. Nu doe ik 25 jaar aikido en sinds 2½ jaar Tai Chi erbij. Tai Chi is voor mij bewegingsmeditatie met ‘mentaal prettig leeglopen’ zonder moe te worden. Het sluit qua fysieke vaardigheden ontwikkeling goed aan op aikido (een beter lichaamsbewustzijn).

Aikido is een Japanse krijgsdiscipline. Vertaald betekent aikido de weg van energie en harmonie’ of  ‘de weg van energie en liefde’.  De wortels liggen in de eeuwenoude Japanse samoerai (ridders) traditie.  Aikido gaat om neutraliseren van het dreigende conflict, de confrontatie of polarisatie. Dat kan tussen jou en een of meerdere anderen liggen of subtieler, in jezelf. Je ‘betaalt wel effectief terug’, maar met ‘minder’. Je schakelt de aanval uit en niet de aanvaller. Het is een mentale instelling die zich uit in lichamelijke vaardigheden. Dat leren bemeesteren vind ik boeiend.

Een basis begrip in aikido is ‘de lege geest’. Je bent altijd fysiek en mentaal ontspannen maar alert aanwezig in het hier en nu, waar je ook bent. Is er een verstoring (aanval(ler), conflict), dan kun je die vlot, beslist en gecontroleerd neutraliseren. De meeste mensen zijn fysiek en mentaal gespannen als ze alert worden. Daardoor ga je letterlijk klein, hoekig of ruw bewegen. Aikido is een manier om dat te bereiken (en de betere fysieke vaardigheden en conditie is voor mij een mooie bonus). Als je makkelijk die ‘lege geest’ bereikt of vasthoudt dan ga je ontspannen, open en creatiever door het leven. Een heel goed antidepressivum! Ik zal je niet vermoeien met effecten op endorfines en enkefaline in het brein.

Hulpverlener een ongezond vak? “Wij adviseren de hele dag dingen aan mensen die we zelf niet doen”
In het vak kom je problemen van anderen tegen. Uit allerlei statistieken blijkt dat hulpverleners ‘flink scoren’ qua alcoholisme, echtscheidingen, nare ziekten zoals kanker enzovoort. Veel verantwoording, zware thema’s van leven, dood, ziek en gezond, onregelmatige werktijden. Een zekere eenzaamheid, mede door het beroepsgeheim en niet de beste salarissen, maatschappelijk gezien. Een internist zei in mijn co schappen: “Wij hebben een raar vak. Wij adviseren de hele dag dingen aan mensen die we zelf niet doen”. Leuke humor, maar verdomd als het niet waar is. Ikzelf wil in ieder geval niet in die valkuil kukelen.

Drie Youtube filmpjes over meditatie en ontspanningsoefening
De 2 filmpjes  en een extraatje (leuk als achtergrond muziek) – gevonden op Youtube – om je kennis te laten maken met Mindfullness, uitleg over meditatie en ontspanningsoefeningen. Het eerste Nederlandse filmpje met een heldere, praktische uitleg en demonstratie over mindfullness. Mindfullness is bewezen effectief om terugval in nieuwe depressie te voorkómen. Heel goedkoop, effectief (en gewoon lekker). Zie: https://www.youtube.com/watch?v=HVBJuQ_mQjs


Mindfulness  (9.35 min)

Het tweede filmpje is een meditatie d.m.v. geleide fantasie met natuur beelden. Het is gewoon lekker of je nu wel of niet depressief (geweest) bent. Ik heb het zelf uitgeprobeerd op zondag morgen.  Zie:https://www.youtube.com/watch?v=wpqcXfhCskc

Korte helende “Meditatie” om angst, stress, verwarring los te laten om weer in je kracht te komen (vanaf 4. 28)

 

Kijk ook naar deze gratis download met eenvoudige maar gezonde leefstijltips: https://www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl/gezonde-geestkracht-houdt-je-gezond/

 

Er zijn veel filmpjes op Youtube te vinden hierover. Probeer het. Ook al besluit je alleen een korte oefening (zoals in het eerste drie filmpjes) geregeld te doen, dan bewijs je jezelf wel een dienst. Een rustpunt met rustige hartslag, bloeddruk, minder gedachten heeft wel degelijk effect op je gezondheid, lichamelijk en geestelijk. maar er zijn ook lange varianten zoals dit extraatje https://youtu.be/BSmToj9VZ4s


Deva Premal – Gayatri Mantra (2 uur)