Iets moois om aan je keukenmuur te hangen…

Na de vijf blogs over zelfmoord vandaag een over burn-out. Het Nederlandse woord ‘overspannen’ is ook prima. Overspannenheid is vaak de inleiding tot meer mentale problemen, omdat mensen er te lang mee blijven rondlopen, met dan vervolgproblemen.Hieronder iets moois om aan je keukenmuur te hangen…  Vaak is het een angst- of depressieve stoornis of middelafhankelijkheid (alcohol) die mensen last bezorgd. Bepaalde karaktertrekken verhogen het risico. Daarop kom ik nog terug. Overspannenheid voorkom je door je balans goed te houden.

Ik open met een foto van een artikel dat 19 december 2008 in Medisch Contact stond (het weekblad van de KNMG).  Het is een praktisch lijstje, met de bedenkster ernaast (een Canadese psychotherapeute). Het hangt bij mij al jaren in de keuken! Zo zie ik het elke dag want het is belangrijk.

Afbeelding1

Wat doe je nu ÉCHT zelf om overspannenheid te voorkomen bij jezelf of je partner?

Welke van die 15 tips doe je altijd weer, zonder twijfel of gedoe? Of moet je jezelf er steeds aan herinneren? Of – erger – moeten anderen dat steeds doen? Indien ja, dan heb je dus huiswerk..

Is er altijd een innerlijke “ja, maar” stem of een opjager die zegt “nu nog even niet, eerst..” Dan wordt het tijd dit lijstje echt te bekijken en te beginnen met dat wat het makkelijkst te doen is voor jou. Dat zal van persoon tot persoon verschillen. Zie tip 15 die zegt: voer er minstens 3 uit. Weet je hoeveel combinaties er mogelijk zijn?  78! Eentje daarvan past vast bij jou…

Hieronder staat de berekening voor de diehards onder ons.

formule groot1

Wat zijn mijn eigen favoriete tips om overspannenheid te voorkomen?

Tip 4: Ga sporten of beoefen je hobby. Ik doe aikido.

Tip 12: Doe ontspanningsoefeningen. Ik doe Tai Chi.

Tip 14: Zorg dat je een huisarts hebt.

Tip 15: Heb ik daarmee al binnen.

Tip 11: Boek aan het eind van de ene vakantie alvast de volgende. Dit is de leukste! Een vakantie kan lang en luxe (dus duur) zijn, maar ook kort en eenvoudig, bijv. een lang weekeinde in Nederland naar een rustige streek. Of een lang weekeinde thuis lekker ontspannende dingen doen.

Wie loopt meer kans op overspannenheid?

In mijn ervaring zijn dat mensen die meerdere van onderstaande kenmerken hebben:

  • is perfectionistisch (dus altijd onzeker over het bereikte resultaat)
  • heeft veel plichtsbesef
  • óver identificeren met werktaken
  • vindt alleen snelle resultaten goed. Hetzelfde wat later bereiken is dus niet goed (genoeg)
  • hoopt op waardering van anderen (bijv. de baas) door eigen werkresultaten. (Vaak voelen ze zich ondergewaardeerd door hun ouders of waren te vroeg voor teveel verantwoordelijk)
  • kan slecht nee kan zeggen
  • heeft moeite om prioriteiten te stellen en er aan vast te houden

Hoe meer kenmerken iemand heeft hoe groter het risico is.

Iets moois om aan je keukenmuur te hangen…

Herken je iets, of wil je vertellen hoe je het op een bepaald moment anders bent gaan doen? Reageer hieronder.