Hoeveel invloed heeft een psychiater op iemands herstelkans?

 

Het onderstaande bericht inspireerde me tot deze blog over mijn beperkte invloed.

Het perverse motto ik heb recht op geluk wordt door veel mensen echt voor wet genomen. Foutje. Alles wat leeft, sterft. Garanties bestaan niet, behalve het sterven zelf. De tijdgeest is samen te vatten met het 5g-schema; garantie, geld, geluk, gemak, gezondheid.

Herstelkans

Als psychiater weet ik dat 3/4 van iemands herstelkans op lange termijn buiten mijn macht ligt; de leeftijd, het geslacht, het IQ (opleidingsniveau), de leefstijl, de bijkomende ziektes en succesvolle behandeling(strouw) ervan en het aantal succesvolle sociale rollen van de betrokkene.
Al deze factoren geven de doorslag, niet ik. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat voor álle ziekten, zonder onderscheid tussen lichamelijk en psychisch, zeker bij chronische aandoeningen.

Vind ik mijn werk nog wel leuk?

Jazeker. Maar dit bovenstaande houd ik goed voor de geest. Geen ‘redderfantasieën’. Dat is erg vermoeiend en frustrerend.  Fatalisme of zelfscynisme is ook onzinnig. Doen wat ik kan, waartoe ik bevoegd en bekwaam ben en eerlijk erover zijn. Dode mussen en illusies helpen niemand verder. Maar gaan voor datgene wat wel haalbaar is en daarbij geduldig koers houden. Realisme dus.  Iemands keuzes verhelderen en verduidelijken wat de gevolgen van elke keuze kunnen zijn.

Mijn beroepsambitie richt ik op de overige 25%. Dat is realistisch en goed genoeg. Daarom schreef ik ook 2 boeken en maakte ik een vlogserie de Psychiater Prater. De vlogs bevatten meer dan 2 uur materiaal verdeeld over 18 video’s . Voor mij is zoiets ook professioneel buitenspelen. Kijk op mijn videokanaal stef linsen psychotherapie en psychiatrie expertise

De psychiater Prater partner dag

In mijn vorige blog heb ik hierover geschreven. Dit kan helpen om meer of beter grip te krijgen op de eigen omstandigheden. Als je interesse hebt, geef je op. Kijk bij het bedoelde blog en reageer daar.

Wat vind je van mijn opstelling?