Haastige spoed is zelden goed. Zorg dat het niet moet.

Haast je je wel eens? Om op tijd te zijn of om iets te gaan doen? Misschien denk je nu: “Hoezo? Stomme vraag, natuurlijk!“

Loesje

Tijd is een uniek artikel. Net als geld kun je het maar 1x uitgeven. Weg is weg. Daarmee heeft tijd een unieke maar geen eeuwigheidswaarde. De eeuwigheid is een eindeloze keten van tijd, die uit aparte unieke, eenmalig bruikbare eenheden bestaat. Haast komt veel voor tegenwoordig. We komen tijd tekort, want willen en doen (te?)veel. Waarom?

Haastige spoed is zelden goed. Zorg dat het niet moet.

Mijn eerste opborrelende gedachten: als je niks te doen hebt dan heb je niks om handen, stel je misschien weinig voor, ben je niet  maatschappelijk of persoonlijk belangrijk. Zit er niemand op jou te wachten of ben je een ‘niksnut’. Daarmee wordt je zelfbeeld flink bepaald door anderen.

O o.. daar zit een risico. Want hoe zit het dan met je eigen zelfbeeld?

In deze haastige tijden is voor dát terrein te weinig ruimte. Eens op je gemak op je eigen grasveld gaan liggen en naar je eigen blauwe lucht staren, kijken hoe de wolken voorbij drijven en de figuren turven die je erin ziet. Politiek gezegd: je eigenste ‘1e kamer’, meer beschouwend dan bezig met de waan van de dag.

Frog

John Cleese; niet alleen grappig

Kort geleden zag ik John Cleese op de t.v. uitgebreid bevraagd worden. Hij zei iets heel raaks. “Alle creativiteit komt voort uit ontspanning, een bijna meditatieve toestand”. Of het nu gaat om humor, een nieuwe industriële uitvinding of Isaac Newton die in de boomgaard rondhing en na de appel die op zijn kop viel ineens snapte hoe het werkte met de zwaartekracht.  (Zijn wetten hebben veel betekend voor de natuurwetenschap en industriële ontwikkeling). John zei er nog bij dat het ongeveer 20 minuten duurt voor je na de ruststart in die toestand terecht komt. Je gaat bijvoorbeeld in de trein zitten en kijkt uit het raam en schudt een beetje mee met de treinbeweging.

Je ademhaling wordt rustiger en meer door de buik, je bloeddruk daalt. Allerlei gedachtes buitelen over elkaar heen, eerst snel, later langzamer. Die drijven af en aan zoals de wolken. Om het wat populair neurologisch te zeggen; je linker hersenhelft gaat doezelen en je rechter hersenhelft kan meer op de voorgrond treden. In die helft zit meer het associatieve, creatieve en intuïtieve. In de linkerhelft zit meer het logische, chronologische en analytische. Nooit meegemaakt dat je overdag ergens over nadacht en ‘s nachts wakker werd en wist hoe verder?

Rust roest??

Roest

Dat spreekwoord kennen we allemaal.  Die boodschap staat lijnrecht tegenover het vorige. Of dat lijkt in ieder geval zo. Niks doen, passiviteit is op den duur slecht voor iedereen; verveling, eenzaamheid enzovoort.  Rust en niks doen is volgens mij ook niet hetzelfde. Rust is vooral anders actief zijn, mentaal ontspannen, ‘leeglopen’. Veel mensen zeggen ‘bijtanken’. De uitdrukking moet eigenlijk zijn ‘rust geregeld!’

Depressie: ‘actief rusten’ is belangrijk voor herstel.

Belangrijk om de tijd soms aan de wilgen te hangen en goed rond te kijken waar je bent (zoals op dit bekende schilderij van Salvador Dali).

Dali

Begrijp je waarom ik dit zeg en ik hier geen tegenstelling in zie? Reageer als je wilt.

Download dit gratis e-book voor simpele maar effectieve leefstijltips: https://www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl/gezonde-geestkracht-houdt-je-gezond/

Kijk naar de vlogserie de psychiater prater:https://www.youtube.com/watch?v=-r3Ig6cqVkY