Geeft een ouder zijn of haar depressie door aan het kind?

kleuterOp 8 december 2016 publiceerde de Nederlandse Vereniging van Psychotherapie dit document. De vraag “Geeft een ouder de depressie door aan het kind? ” zullen veel (a.s.) ouders hebben als zij met depressie te maken hebben (gehad) . Daarom is dat document interessant om te bespreken.

“Hoog risico op depressie voor kind met depressieve ouder. Kinderen met een ouder met een depressie of angststoornis hebben een hoog risico zelf depressief te worden of een angststoornis te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Petra Havinga van het UMCG. …

Uit het onderzoek bleek dat de geschatte kans dat een jongere op 20-jarige leeftijd zelf een stemmings- of angststoornis ontwikkelt 38 procent is. Op 35-jarige leeftijd was dat zelfs 65 procent. Havinga noemt de percentages ‘zorgwekkend hoog’.”

 

 

 

 

Bron: https://pixabay.com

Geeft een ouder de depressie door aan het kind? Nee, niet een op een, maar er is wel een verhoogd risico

Daarnaast onderscheidde Havinga drie groepen met een extra hoog risico op het ontwikkelen van deze psychische klachten: meisjes en jonge vrouwen, kinderen met een ouder bij wie depressie of angst voor het twintigste levensjaar is ontstaan en kinderen die zijn opgegroeid in een gezin waarin beide ouders een depressie hebben of angstig zijn. Havinga pleit voor preventie bij deze groep jonge mensen.

“Bij depressie en angst is preventie erg belangrijk. Eenmaal ontwikkeld, is het risico op herhaling of terugval namelijk erg groot. Voorkomen is dus ook hierbij beter dan behandelen.”

Het in beeld brengen van risicogroepen is een eerste belangrijke stap in preventie. “Via de ouder die zelf wordt behandeld vanwege psychische problemen zijn deze kinderen relatief gemakkelijk te identificeren”, zegt ze … Aandacht voor kinderen en ouderschap zou een standaardonderdeel moeten zijn van de dagelijkse behandelpraktijk binnen de geestelijke gezondheidszorg,

adviseert Havinga. … kan een goed functionerende gezinsomgeving het risico op het ontwikkelen van problemen juist verminderen.”  (bron: www. psychothrapie.nl).

Ik onderschrijf deze visie van harte. Dit was een van mijn drijfveren om mijn boeken te schrijven.

In Help, mijn partner heeft een depressie!  en Help, mijn partner heeft een psychose!  staan aparte hoofdstukken over de kinderen (erfelijkheid, wat vertel je ze wel of niet als ouder?).

Qua leefwijze kun je de nodige goede dingen doen die jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid – of die van je naasten – verbeteren. Heel moeilijk is het allemaal niet.

Met kleine stappen kun je al flinke winst boeken op korte en zeker op langere termijn. Zie het beknopte e-book Gezonde geestkracht houdt je gezond, op mijn website.

Daarnaast kun je enkele hoofdstukken uit beide boeken downloaden:

Nuttige links, ook voor kinderen, vind je op kopstoring.nl
De website van het Nederlands Jeugdinstituut geeft veel informatie over behandeling bij jeugdigen en hun hun familie bij allerlei soorten psychische problemen:

Reageren en vragen stellen kan altijd via de website.