In het vorige blog citeerde ik uitvoerig de Wikipedia-beschrijving over eenzaamheid; wat het is en de gevolgen en hoe lastig het is om aan te pakken. Daarbij kreeg je enkele websitetips. Vandaag ga ik in op karaktereigenschappen; dus de persoonlijke mentale bagage van de persoon die meer of minder kans loopt om eenzaam te worden.
Als jouw partner last heeft van psychische klachten zoals depressie of psychose, dan loopt deze en jijzelf meer kans op sociale isolatie. Dat is niet hetzelfde als eenzaamheid, maar vormt wel een risico. Eerder heb ik gevraagd naar reacties op mijn idee om webinars te gaan maken. Als dit blog je (ook) op ideeën brengt , laat het me weten.
Hoe denkt de eenzame over zichzelf, de anderen en de wereld?
Er zijn veel karaktereigenschappen bekend en veel verschillende woorden om die te beschrijven. Hieronder zie je een rijtje dat ikzelf veel gebruik in behandelcontacten en aan mensen zelf voorleg. Ze maken voor hun eigen gevoel de beste keuze uit de zwart-wit gestelde tweetallen. Er zijn combinaties van eigenschappen die meer kans op eenzaamheid geven dan andere als je goed kijkt.
Als mensen een rijtje eigenschappen hebben die onderling tegenstrijdig zijn, hindert dat ook in het sociale verkeer. Bijvoorbeeld het rijtje pessimistisch, introvert, precies, sociaal, volgend, meegaand, wantrouwend.
Die innerlijke tegenstrijdigheid kom je vaak tegen. Begrijpelijk dat je dan eerder innerlijke spanning opbouwt of langer vasthoudt en je zo kwetsbaarder bent voor psychische klachten. Het rijtje pessimistisch, introvert, precies, kom je zó vaak tegen bij mensen die angst- of depressie klachten hebben (gehad), dat dat geen toeval kan zijn. Er moet ook een genetisch verband zijn, ook al is dat dan nog niet ontdekt. (Genetica speelt bij psychische klachten zeker een rol maar blijkt razend ingewikkeld in elkaar te zitten en leidt voorlopig niet tot behandeldoorbraken).
Nieuwsgierig geworden? Scoor jezelf qua karaktereigenschappen!
- Optimist – pessimist
- Introvert – extravert
- Slordig – (Pietje) precies
- Leider – volger
- Kritisch – meegaand
- Wantrouwend – kritisch
- Eenling – sociaal
- Avontuurlijk / nieuwsgierig – angstig / voorzichtig
Ten slotte
In het vorige blog beschreef ik de tip van de website www.eenzaamheid.nl: blijf actief! Kom onder de mensen, begeef je in het sociale verkeer, hoe bescheiden en eenvoudig dan ook. Beter zelfs als het eenvoudig, laagdrempelig en informeel is. Als je er niks in steekt, komt er ook niks uit.
Als jouw partner psychische klachten heeft, kan ik me goed voorstellen dat je behoefte hebt aan ‘gewoon’ sociaal contact. Even weg van alles wat met psychische klachten te maken heeft. Maar misschien voel je je schuldig, bezwaard om dat te doen. In mijn boeken Help, mijn partner heeft een depressie! en Help, mijn partner heeft een psychose! beschrijf ik het vijfvoudige afbrandrisico dat jij als partner loopt (het WILBO-syndroom) en de 7 punts LLOVERS-methode om dat risico te beperken; (zie www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl).
Voor de een betekent dat naar de volleybalclub elke dinsdagavond, voor de ander elke dag boodschapjes doen bij de buurtsuper en een praatje maken met ander winkelpubliek en misschien ‘samen een even bakkie doen’. Allemaal prima. Als je je daardoor beter voelt dan is het goed.
Als je wil reageren – bijvoorbeeld op de karaktertestvragen – doe dat dan hieronder.