Een prettig leven. Drie vragen en daarna…

Een prettig leven. Drie vragen en daarna…  Deze drie vragen helpen om je koers te (her)ijken. Je moet ze serieus, niet vlug of slordig beantwoorden. Al jijzelf of je partner lijdt of leed aan depressie – of psychose klachten dan zijn deze vragen zeker belangrijk.

Als je prettig leeft ben je in evenwicht. Je doet wat je wilt, durft, kunt en mag (ik bedoel geen lui, verwend of asociaal leventje).

Je talenten en interesses werken samen om iets te maken waarin je je herkent, nu en later. Anderen zien dat ook. Dat kan zijn op relationeel, creatief, professioneel of zakelijk gebied. Wie zich voldaan, gezien en uitgedaagd voelt, maar niet overvraagd, zit goed in zijn vel.
Wie goed in zijn vel zit, voelt zich gezond(er). Absoluut is dit natuurlijk niet, want niemand heeft het eeuwige leven. Je ‘kunnen’ en je ‘willen’ veranderen met de leeftijd, net zoals je sociale rollen. Sociale rollen krijg én neem je in wisselwerking met anderen en hangt af van je talent en interesse.
In je leven zijn er altijd verschuivende evenwichten en dat moet je in de gaten houden. Je moet respecteren dát het verschuift, want veroudering valt misschien te remmen, maar niet te stoppen.

Drie richtinggevende vragen:

  1. Wat doe ik (echt) graag?
  2. Wat kan ik (echt) goed en gemakkelijk?
  3. Hoe lever ik (echt) mijn bijdrage?

Een prettig leven. Drie vragen en daarna…

Deze vragen helpen om je koers te (her)ijken. Je moet ze serieus, niet vlug of slordig beantwoorden. Ieder die zo een antwoord heeft kan zich beter gaan voelen, míts de woorden door daden worden gevolgd. Dat wil niet zeggen dat het dan snel gaat qua resultaat. Stel dat je olympisch kampioen wilt worden in een tak van sport, dan gaan daar heel wat trainingsuurtjes inzitten.

Nooit heeft iemand de Tour de France in een keer uitgefietst. Dat kan niet, dan ga je kapot. Die wordt gereden in etappes, met rustdagen ertussen (doping laat ik onbesproken hier..). Nr. 1 levert een grote prestatie, maar nr. 168 ook. Met andere woorden: het tempo en het doel zijn niet hetzelfde, beide wielrenners leveren een prestatie. Ieder moet het in zijn eigen tempo doen. Een mooie metafoor voor ‘de koers van je leven’; het goede tempo, met focus en volharding.

fietsen

Mijn eigen antwoorden

(Ze schoten me te binnen in tien minuten).

Wat doe ik (echt) graag?
De actualiteit volgen maar vooral de achtergrond artikelen lezen of documentaires zien (over economie of psychiatrie bijvoorbeeld), dingen uitleggen, aikido, wandelen, reizen, films kijken, goede discussie met lekker eten, schrijven.

Wat kan ik (echt) goed en gemakkelijk?
Moeilijke dingen uitleggen, dingen analyseren, praten, geduld en vasthoudendheid in lastige behandelingen, wandelen, lekker eten, aikido, films kijken.

Hoe lever ik (echt) mijn bijdrage?
Het besluit een boekenserie voor ‘partners van….‘ te gaan schrijven, naast het freelance psychiater werk met complexe patiënten (in het LVB -, verslaving – of forensische hulpverleningscircuit). Er zijn voor mijn gezinsleden als ze me nodig hebben (maar ze niet teveel op de nek te zitten). Gezond blijven (prettig voor mij, mijn omgeving en maatschappelijke zorgkosten post).

Een boekenserie voor ‘partners van….‘ is de beste kandidaat voor de grootste impact denk ik. De behoefte daaraan is groot. Mijn boek “help mijn partner heeft een depressie” is het eerste in zijn soort met die combinatie aan informatie. Inmiddels ben ik begonnen aan het tweede boek: ‘Help mijn partner heeft een psychose!’ In totaal wil ik er zes schrijven.

https://www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl/help-mijn-partner-heeft-een-depressie/, 

kijk naar de introductie van De psychiater prater: https://www.youtube.com/watch?v=-r3Ig6cqVkY

In een eerdere blog heb ik al geschreven dat ik denk aan het maken van filmpjes en misschien een documentaire.

Wil je reageren op mijn antwoorden of iets melden over jezelf? Reageer dan.