Een patiënt onthoudt weinig van een consult

Gesprekken tussen een hulpverlener en een patiënt, een cliënt en een automonteur (of een gas-, water- , lichtinstallateur, notaris, verzekerings- of beleggingsadviseur), hebben een ding gemeen. Ze zijn vaak ongelijk, asymmetrisch want degene waarmee de patiënt of de cliënt het gesprek voert, heeft veel meer kennis en ervaring met de kwestie waarover het gesprek gaat. Die ongelijkheid valt niet op te heffen, alleen maar kleiner te maken. Een patiënt onthoudt weinig van een consult.

Bron: www.engineersonline.nl

 

Lees deze link (Volkskrant, 31-5-2003):  http://www.volkskrant.nl  en kijk naar dit screenshot:

 

Een patiënt onthoudt weinig van een consult

Een belangrijke factor die meespeelt – en die vaak wordt vergeten – is laaggeletterdheid.

Citaat: “Laaggeletterdheid komt in Nederland voor bij 11% van de bevolking. In de leeftijdscategorie 55-65 jaar is dat percentage zelfs hoger. Het is een misvatting om te denken dat het vooral om de niet-Kaukasische etnische groep in Nederland gaat. De grootste groep laaggeletterden is de autochtone blanke Nederlander. Laaggeletterden hebben vaak beperkte gezondheidsvaardigheden (health literacy). Deze hebben patiënten nodig bij het zoeken naar medische informatie en het begrijpen en toepassen ervan op ziekte en levensstijl. Bij gezondheidsvaardigheden gaat het niet alleen om leesvaardigheden, maar ook om sociale vaardigheden die nodig zijn om de medische informatie in praktijk te brengen.” [Bron: http://www.nvdv.nl; NEDERLANDS TIJDSCHRIFT DERMATOLOGIE EN VENEREOLOGIE | VOL. 26 | NR 07 | AUG. 2016 ]

Zelf heb ik de loop der jaren een aantal bureauladen met standaardteksten paraat ver diverse onderwerpen waarvan ik door trail en error geleerd heb dat die goed werken en door veel mensen worden begrepen zoals ik ze bedoel.  Ik denk dat veel ervaren hulpverleners dat op eigen manier ook zullen doen, maar ik heb het ze eigenlijk nooit zo gericht gevraagd. Misschien wel leuk om dat in de commentaren te lezen.

Hoe dit aan te pakken?  Daarover meer in het volgende blog van 15 augustus.

Leefstijl tips die voor iedereen goed zijn vind je hier: https://www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl/gezonde-geestkracht-houdt-je-gezond/

Het eBook: Goede Geestkracht houdt je gezond

Heb je ervaring met moeilijke, spannende gesprekken – waar iets van afhangt voor jou of je (door psychische klachten aangedane) partner? Reageer dan hieronder.