Denken over geluk, depressie en psychose is belangrijk en lijkt moeilijk. Want geluk en psychische stoornissen zijn tegengesteld? Of is het niet zo simpel en zwart wit? Geluk wil iedereen. Niemand vindt het fijn om ongeluk te hebben of mee te maken. De vraag is alleen hoe doe je dat? Heb je daar zelf invloed op? Je kunt niet alles vermijden. Maar doen mensen met psychische klachten iets verkeerd misschien? Als jouw aangedane partner hiermee worstelt, wat kun jij dan in alle redelijkheid doen als jij denkt dat dat wel zo is?
Geluk is een (gevoels)staat, die bestaat uit verschillende elementen. Daarin speelt tevredenheid (= de afwezigheid van ontevredenheid en ongeluk) en hoop een rol. Wist je dat uit psychologisch onderzoek bekend is dat (niet ál te) depressieve mensen vaak een realistischer toekomstverwachting hebben dan ‘gewone’ mensen (die het vaak te optimistisch inschatten voor zichzelf)? Sommige dingen overkomen ons, prettig of niet. Sommige dingen maken we meer of minder waarschijnlijk door ons gedrag. Een combinatie van erfelijke aanleg, opvoeding, opleiding, economische omstandigheden en doodgewone pech. Maar niet alles kunnen we controleren, dat blijft een onhaalbare wens.
Denken over geluk, depressie en psychose
Oog hebben voor moeilijkheden of voor mogelijkheden; beide hebben waarde. Heb je alleen oog voor moeilijkheden dan eindig je depressief of met achtervolgingswaanzin of zoiets. Doe je het omgekeerde dan wordt je roekeloos en/of sociaal grensoverschrijdend. Je neigt naar zelfoverschatting of grootheidswaanzin. Flauw misschien maar balans is het sleutelwoord… Uit onderzoek is bekend dat de eigenschappen optimisme en pessimisme deels erfelijk bepaald zijn.
Focus
Focus is een 2e belangrijk ding. Heb je zelf scherp wat en wie je belangrijk vindt en waarom? Wordt je snel ‘uit koers gebracht’ bij tegenslag of blijf je wél op koers? Hoe ontdek je eigenlijk wat je koers is of moet zijn? Zonder eigen koers loop je het risico om stuurloos te worden. Te gemakkelijk te beïnvloeden misschien door andere mensen of omstandigheden. Deze vragen kun je jezelf stellen, maar ook over je aangedane partner. Het gaat over zingeving en identiteit. Wat is iets of iemand je waard? Wat ben je bereid om op te geven om het meer waardevolle voor jou te behouden? Engelsen zeggen: life is all about priorities.
Geluk kan niet zonder kiezen en kiezen is ook verliezen
Kiezen moet en is onvermijdelijk. Als ik het ene kies, kies ik dus niet het andere. Dat andere verlies ik dan. Wie niet kiest loopt de kans stuurloos te worden of grillig in zijn koers of te beïnvloedbaar voor andere mensen of momenten en omstandigheden; te weinig ‘eigenheid’. Of je wordt slachtoffer van de omstandigheden zonder controle gevoel, wat niet fijn is.
Kijken naar herhaling en stagnatie in je leven en het verband met psychische klachten
In de huidige GGZ met druk op snelheid, omzet maken, controle, enzovoorts is er te weinig tijd om bij deze belangrijke vragen stil te staan. De waarde van de dingen in je leven en de prijs van keuzes die je maakt of vermijdt. De angst of twijfels daaromtrent. …
Denken over geluk, depressie en psychose
Lees dit gratis e-book dat over eenvoudige leefstijltips gaat. Door gezonder te leven vergroot je de kans op geluk, daarvan ben ik overtuigd, maar een garantie is het niet. Het e-book kan je misschien wel meer op weg helpen. Maar bij gezonde leefstijl hoort ook dat je voldoende sociale contacten hebt. Eenzaamheid maakt ziek(er) immers. https://www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl/gezonde-geestkracht-houdt-je-gezond/