De behandelmogelijkheden bij psychische problemen (depressie, psychose, angst, enz.) (1)

De behandelmogelijkheden bij psychische problemen (depressie, psychose, angst, enz.) zijn nogal verschillend en uitgebreid en combinaties komen veel voor. Bij behandeling van psychische problemen zijn er algemene principes die ik via een voorbeeld verduidelijk. Psychische problemen worden behandeld met activering, psychotherapeutische en medicatie. In de praktijk wordt heel vaak een combinatie gebruikt. Deze blogserie dient om het voor jou en je aangedane partner te verduidelijken.

De behandeling van psychische problemen: de metafoor van de fiets

De metafoor gaat op voor de behandeling van een depressie, angststoornis, psychose, verslaving enz. Fietsen is hierbij de metafoor voor ‘je weg gaan in het leven’. Je kunt de weg kwijtraken, verdwalen of de moed verliezen om verder te fietsen of een combinatie daarvan. Iedereen in Nederland leert fietsen. In het begin is dat moeilijk. Valpartijen, pijn, schrik, boosheid maakt iedereen in het begin mee. Na oefening (en ondersteuning!) kun je het wel. Later als je terugdenkt aan het begin, kun je je nauwelijks nog voorstellen dat het toen zo lastig was.

 

fietsen

Bron: www.bikemotion.nl

Nu denk je er niet meer bij na, stap je gewoon op en rijd je weg naar je bestemming. Fietsen is goed beschouwd nog steeds moeilijk. Je moet áltijd op je evenwicht letten, niet verdwalen, letten op het overige verkeer en de verkeersregels goed toepassen. Omdat je het al zoveel gedaan hebt, ervaar je het echter niet meer als moeilijk. Het gaat ‘automatisch’. Gezond, depressief, angstig, psychotisch of verslaafd; de verkeersregels en het evenwichtsprincipe blijven altijd hetzelfde! Als jij niet trapt, val je ervan af, krijg je pijn en kom je nergens. In de realiteit fietst niemand voor jou!

In depressieve toestand heeft je aangedane partner minder zin en energie om op de fiets te stappen of ver te fietsen. In psychotische toestand heeft hij/zij veel meer of juist minder energie, of heel grillig verstrooid (als een ‘schot hagel’), maar is de bestemming vaak onrealistisch. Hetzelfde geldt voor de concentratie en conditie. ‘Fatsoenlijk’ fietsen kost veel meer moeite. Dus de kans dat je aangedane partner – in een ontregelde toestand – nergens komt of ‘van het pad raakt’ is groter.

De behandelmogelijkheden bij psychische problemen (depressie, psychose, angst, enz.)

Wat doen dan de psychotherapie en de medisch psychiatrische behandeling in dit kader?  Ik zet het hier voor de helderheid zwart-wit tegenover elkaar. In de praktijk is het altijd grijs! Dat lees je in mijn volgende blog van 8 december. Wil je nu al reageren met en vraag op opmerking? Dat kan hieronder.

Over activering (lichttherapie, lichaamsbeweging en eetgewoonten) lees je meer in het boek ‘Help! Mijn partner heeft een depressie!’.

In mijn nieuwe boek ‘Help! Mijn partner heeft een psychose!’, dat in maart 2016 verschijnt, ga ik er ook uitgebreid(er) op in.