Bipolaire stoornis (manisch depressief) hier nader besproken

De bipolaire stoornis komt veel voor (2% der volwassenen) en heeft verschillende fasen. Daardoor kan de het er heel anders uitzien op verschillende momenten. Reden genoeg om er aandacht aan te besteden. De bipolaire stoornis (manisch depressief) wordt hier nader besproken (in de video).

Manie, hypomanie, depressie

Hoe de stoornis zich uit in de verschillende fases (manisch, hypomaan of depressief en wel of niet met psychose kenmerken) komt aan bod.
Manie geeft bij 65% psychotische klachten (2/3), dus niet altijd. Manie en depressie is als een foto en zijn negatief: tegengesteld. Tegenstrijdigheid dus.
Een manisch iemand voelt zich prima: “Hoezo hulp?! Ben je betoeterd!” Dat geeft ook vertraging.

Vaak is iemand niet van de een op de andere dag uit evenwicht. Dus duurt het vaak lang voor dat het patroon wordt herkend.
Wisselende diagnoses in het begin van de ziektegeschiedenis: depressie, dan reactieve psychose, dan schizofrenie.
(Bipolaire stoornis begint vaak met depressie en die zijn ‘zoals alle andere depressies’. Depressies zijn bij bipolaire stoornis sowieso dominant;
ze zijn er méér dan manie (in de regel, uitzonderingen bevestigen de regel).

Het duurt ettelijke jaren voor ‘het typische patroon’ zich ontwikkelt. Een Bloedproef, hersenfoto of psychologische test die het sneller herkenbaar maakt bestaat niet. Het is een ‘beloopsdiagnose’. Het kan wel 10 jaar duren voordat bij een patiënt bipolaire stoornis definitief wordt gesteld (de weerstand om hulp te zoeken is daarin ook een factor).
Een goede vuistregel is: elke patiënt heeft zijn eigen cyclus. D.w.z. elk heeft een typisch patroon, bijvoorbeeld 2x depressie, dan een manie of andersom.
Of een hypomanie en dan een depressie enz.

De bipolaire stoornis is een aparte diagnose, maar ‘bipolariteit’ komt ook voor bij de schizo affectieve stoornis.
Die laatste is een overgangsgebied tussen schizofrenie en de bipolaire stoornis.

Medicatie mogelijkheden

Globaal bespreek ik de medicatie opties: de antidepressiva, de stemmingsstabilisatoren, de antipsychotica en slaap en kalmeringstabletten.
In een aparte video komt medicatie uitgebreid op hoofdlijnen aan bod.
Als je die video (bijna 15 min) nu al wilt bekijken klik dan hier

De psychiater prater 12 psychose 5 (bipolaire st)

 

Reacties zijn welkom

Meer informatie ook mijn website

(Bron afbeelding:https://www.bing.com/images/search?….)
Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit