Big Brother is watching you?

Big Brother is watching you?

Big Brother is watching you? Ofwel het gedoe over gegevens en privacy in de ggz    “Chaos, zo omschrijft psychiater en initiatiefnemer van Stop Benchmark met ROM Menno Oosterhoff de situatie die de afgelopen tijd rond de kwaliteitsmeting is ontstaan. In maart schreef minister Schippers van VWS een brief aan de Tweede Kamer, waarin ze stelde dat patiënten expliciet om toestemming moet worden gevraagd voor het doorsturen van hun gegevens aan de SBG.

Ze haalde daarbij een uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aan, waaruit blijkt dat het dubbel pseudonimiseren van de persoonsgegevens niet genoeg is om de data te verwerken zonder toestemming.

 Bron: pixabay.com

Big Brother is watching you? Gegevens, privacy in de ggz

‘Waar wachten we nu nog op?’, vraagt Oosterhoff zich hardop af. ‘Na de uitspraak van Schippers bleef het angstvallig stil, terwijl duidelijk was dat voor ten minste een jaar onrechtmatig persoonsgegevens zijn verzameld. Het duurt nu allemaal wel heel lang. De AP heeft in 2016 al gezegd dat de data moesten worden gezien als persoonsgegevens. Het was dus toen al duidelijk dat ze op deze manier niet konden worden doorgestuurd aan de SBG. Toch zijn in de tussentijd nog data verstuurd en is er volgens mij nog geen patiënt ingelicht over wat er mijn zijn gegevens gebeurt.’ (citaat uit www.zorgvisie.nl/kwaliteit/nieuws/2017/5/persoonsgegevens-rom-moeten-worden-vernietigd/ )

Deel je dit standpunt? Teken dan de petitie over het aanstaande kort geding: www.petities24.com/a/165922

Digitaal stigma

Hier wordt je niet vrolijk van als je dit leest. Het gaat over zeer persoonlijke gegevens. Over periodes in het leven waarin mensen wankelen of de weg kwijt zijn en waar vaak schaamte een rol speelt. Psychische klachten en stoornissen hebben nog altijd een stigma in deze maatschappij. Met het ongebreideld en illegaal verzamelen van gegevens wordt dat stigma bevestigd.

Ik kan me goed voorstellen dat mensen hierdoor kopschuw worden om hulp te vragen of voort te zetten. Ik heb dat zelf ook al echt ervaren in de praktijk.

Door hulp weigeren of ontwijken, gaan klachten niet weg. De zorgkosten nemen op termijn alleen maar toe. Klachten of ziekten ‘zieken langer door’ en op een bepaald punt is het dan Leiden in last en vergroot lijden.  Geregeld zijn er allerlei nieuwsberichten over zorgknelpunten en dit is er een van.

Ook als partner is dit erg lastig. Misschien heb je dezelfde moeite die ik hier beschrijf. Van de andere kant heb je behoefte aan hulp en steun voor je aangedane partner en ontlasting van jezelf en misschien de kinderen.  Moet je die privacyprijs daarvoor betalen?

Zo komt er een loyaliteitsconflict bíj.

WILBO-syndroom

In mijn boeken Help, mijn partner heeft een depressie! & Help, mijn partner heeft een psychose! Beschrijf ik het WILBO-syndroom als het 5-voudig risico voor de partner (en andere naasten) van iemand met een depressie of psychose.  Ik bedoel daarmee:

Wanhoop, Isolatie, Loyaliteitsconflict, Belangenstegenstelling en Overbelasting.

Ik beschrijf ook de 7 punt LLOVERS-methode om het afbrandrisico hanteerbaarder te maken.

Veel meer informatie vind je op www.steflinsen-psychiatrie-partnerhulp.nl