Beter hanteren van je partners depressie, manie of psychose door de LLOVERS-methode: Organiseer

“Dit acroniem helpt jou als partner om alle tips en tools te kunnen onthouden. Het wijst ook op het ‘waarom’ van jullie relatie… De kracht zit in de constante, herhaalde toepassing! De LLOVERS-methode is een tegenwicht tegen het WILBO-syndroom (Wanhoop – Isolatie – Loyaliteitsconflict – Belangentegenstelling – Overbelasting), het vijfvoudige afbrandrisico dat jij als partner (of andere naaste) loopt.

‘LLOVERS’ verwijst ook naar de reden waarom jij en je partner bij elkaar zijn en blijven: liefde, verbondenheid. De liefdesrelatie heeft bepaalde spelregels in onze maatschappij en iedereen kent ze. De belofte om voor elkaar te zorgen in goede en slechte tijden, samen oud te worden en een seksueel monopolie. Er gewoon voor elkaar zijn en blijven. Op deze relatievorm zijn varianten ontstaan, zoals langdurige latrelaties, waarbij je niet hetzelfde dak deelt, maar voor het overige gaan veel spelregels wel op.

Wat betekent LLOVERS? Leuk – Leer – Organiseer – Verdeel – Erken – Ritme – Steun

Organiseer

Jullie dagelijks leven, of misschien moet ik zeggen: reorganiseer. Als je partner depressief, manisch of psychotisch is, dan gaan zaken langzamer en minder. Sommige dingen moeten echt ‘gewoon’ doorgaan. Welke zijn dat? Dat zijn de prioriteiten. Wat kunnen jij en je aangedane partner doen om het dagelijks leven nu beter en makkelijker te laten lopen? Bedenk dat en pas het aan. Sla niets over: alle huishoudelijke en familiezaken moet je opnieuw bezien. Met vooruitziende blik kun je ook zaken regelen voor een eventuele volgende crisisperiode! ‘Regeren is vooruitzien’. Deze aanpak belichaamt de erkenning van de kwetsbaarheid van je aangedane partner en is het resultaat van jullie samenwerking (gebaseerd op communicatie). Ken je de tool Crisiskaart ®? Daarover meer bij ‘Verdeel’ in mijn volgende blog. Het is niet de bedoeling dat jij nu alles op je nek laadt en overneemt, overbelast raakt en je dan schuldig voelt.

Ik denk bij organisatie ook aan jullie seksuele contact. Misschien vind je dat vreemd. Moet je seks dan plannen tot op de dag, het uur en de plaats nauwkeurig? Ik wil je niets voorschrijven, maar als het seksuele contact een probleem is (ongewenst anders dan normaal), dan is het in ieder geval een gespreksonderwerp, op een gepast moment. Vermijden helpt niet, integendeel. Seks en intimiteit liggen in elkaars verlengde.

Intimiteit moet blijven, ook tijdens de (herstelfase van) depressie, manie of psychose, maar de vorm kan veranderen. In plaats van seks kunnen jullie ook vaker gaan wandelen en over dingen praten of in bad elkaars rug wassen. Als dat dan beter is, dan is het prima. Elk van jullie kan en moet aangeven wat hij of zij wil. Zoek de goede middenweg, voorkom misverstanden en verwarring en doe geen aannames.”

Zo ongeveer is de tekst hierover in mijn boek Help, mijn partner heeft een depressie! en Help, mijn partner heeft een psychose!

Herken je dit dilemma, de strijd tussen je wens vanbinnen en het ‘ja, maar’? Zit je er nog middenin? Of vrees je opnieuw zo’n periode tegemoet te gaan?
Beide boeken beschrijven de LLOVERS-methode om jouw afbrandrisico te beperken en nog véél meer. In het volgende blog bespreek ik de V.

Kijk je liever video’s (De Psychiater Prater)? Klik hier.
Een lijst met 65 websites lijst kun je hier downloaden, bijvoorbeeld adressen van patiëntenverenigingen én een gratis hoofdstuk over psychose.