Beter hanteren van je partners depressie, manie of psychose door de LLOVERS-methode: Leer

Beter hanteren van je partners depressie, manie of psychose door de LLOVERS-methode

“Dit acroniem helpt jou als partner om alle tips en tools te kunnen onthouden. Het wijst ook op het ‘waarom’ van jullie relatie… De kracht zit in de constante, herhaalde toepassing! De LLOVERS-methode is een tegenwicht tegen het WILBO-syndroom (Wanhoop – Isolatie – Loyaliteitsconflict – Belangentegenstelling – Overbelasting), het vijfvoudige afbrandrisico dat jij als partner (of andere naaste) loopt.

‘LLOVERS’ verwijst ook naar de reden waarom jij en je partner bij elkaar zijn en blijven: liefde, verbondenheid. De liefdesrelatie heeft bepaalde spelregels in onze maatschappij en iedereen kent ze. De belofte om voor elkaar te zorgen in goede en slechte tijden, samen oud te worden en een seksueel monopolie. Er gewoon voor elkaar zijn en blijven. Op deze relatievorm zijn varianten ontstaan, zoals langdurige latrelaties, waarbij je niet hetzelfde dak deelt, maar voor het overige gaan veel spelregels wel op.

Wat betekent LLOVERS? Leuk – Leer – Organiseer – Verdeel – Erken- Ritme- Steun

Leer

over het ziektebeeld depressie, manie of psychose. Depressieve of psychotische mensen hebben vaak last van (onderliggende) schuld- en schaamtegevoelens. Dat kan ook ná de (heftigste fase van) depressie, manie of psychose erger zijn.  (Bij manie is in 2/3 van de gevallen ook sprake van psychoseverschijnselen).

Depressieve of psychotische mensen lijden vaak aan overgevoeligheid voor prikkels, waardoor ze zich kunnen terugtrekken. De communicatie tussen jullie beiden wordt minder qua kwaliteit en hoeveelheid. Jij als partner blijft met vragen zitten. Vragen waarop je geen, indirect of traag antwoord krijgt. LEER door te lezen of jezelf anderszins te informeren, door uitleg te vragen aan de hulpverlener van je aangedane partner of door een cursus speciaal voor familieleden te volgen in de GGZ-instelling waar je aangedane partner wordt behandeld. LEER door websites te bezoeken van patiënten- of familieverenigingen. Je krijgt kennis, begrip en tips. Bij Verdeel (zie het volgende blog) lees je meer over deze tools. Spreek met je partner af wie welke tool gebruikt. Dit is de eerste stap naar jullie gezamenlijke deskundigheid. Jullie vergroten de grip op de situatie en dat geeft ieder – ook de kinderen – lucht.

Kennis helpt om de goede dingen te doen die jouw aangedane partner steunen en versterken. Hij of zij wordt niet beter van overbezorgde, betuttelende, pessimistische, kritische, verwijtende teksten of een ontkennende houding. Integendeel. Door ervaring wijs geworden, weet ik dat deze houding bij niemand met een psychische stoornis wijs of handig is. De moeilijke kunst is om ‘de optimale afstand’ te houden. Dit leren om goed te doen, heeft tijd nodig. De toon en de snelheid van jouw reactie zijn belangrijke dragers van jouw boodschap. Als die goed afgestemd zijn en het onderlinge contact bevorderen, dan is het goed.”

Zo ongeveer is de tekst hierover in mijn boek Help, mijn partner heeft een depressie!’ en Help, mijn partner heeft een psychose!

Herken je dit dilemma, de strijd tussen je wens vanbinnen en het ‘ja, maar’? Zit je er nog middenin? Of vrees je opnieuw zo’n periode tegemoet te gaan?
Beide boeken beschrijven de LLOVERS-methode om jouw afbrandrisico te beperken en nog véél meer. In het volgende blog bespreek ik de O.

Kijk je liever video’s (De Psychiater Prater)? Klik hier.
Een lijst met 65 websites lijst kun je hier downloaden, bijvoorbeeld adressen van patiëntenverenigingen én een gratis hoofdstuk over psychose.