Beter hanteren van je partners depressie, manie of psychose door de LLOVERS-methode: Erken

 

“Dit acroniem helpt jou als partner om alle tips en tools te kunnen onthouden. Het wijst ook op het ‘waarom’ van jullie relatie… De kracht zit in de constante, herhaalde toepassing! De LLOVERS-methode is een tegenwicht tegen het WILBO-syndroom (Wanhoop – Isolatie – Loyaliteitsconflict – Belangentegenstelling – Overbelasting), het vijfvoudige afbrandrisico dat jij als partner (of andere naaste) loopt.

‘LLOVERS’ verwijst ook naar de reden waarom jij en je partner bij elkaar zijn en blijven: liefde, verbondenheid. De liefdesrelatie heeft bepaalde spelregels in onze maatschappij en iedereen kent ze. De belofte om voor elkaar te zorgen in goede en slechte tijden, samen oud te worden en een seksueel monopolie. Er gewoon voor elkaar zijn en blijven. Op deze relatievorm zijn varianten ontstaan, zoals langdurige latrelaties, waarbij je niet hetzelfde dak deelt, maar voor het overige gaan veel spelregels wel op.

Wat betekent LLOVERS? Leuk – Leer – Organiseer – Verdeel – Erken – Ritme – Steun

Erken

Erken de toestand waarin jij en je aangedane partner je bevinden. Dat is voor beiden ongelijk maar wel overlappend. Jij bent immers de partner van de aangedane die lijdt aan een psychose, jijzelf niet. Het raakt je wel en daar kun je (onmachtig) onder gaan lijden. Dat moet je voorkomen, want dat helpt niemand.
Zo gezien, is dit erkennen het belangrijkste van de hier genoemde tips. Pas als je het erkent, zal je ook gepaste actie willen ondernemen en bijvoorbeeld de genoemde tools willen gebruiken. Het gaat om eerlijk zijn. Een goed ingevulde crisiskaart kan de concrete uitkomst van die erkenning zijn. Eerlijk zijn over de toestand zoals die nu is voor je aangedane partner en voor jou. Eerlijk zijn over de impact op jullie relatie en op jullie eventuele gezin. Misschien denk je nu: ‘Ja hallo, nogal wiedes…’ Maar in Nederland vraagt of krijgt een flink deel van de mensen met depressie- of psychoseklachten geen of pas laat hulp. Zo ‘wiedes’ is het dus niet. (Van de mensen met depressieve klachten bijvoorbeeld gaat de helft er niet mee naar de huisarts!)

Herken je dit dilemma, de strijd tussen je wens vanbinnen en het ‘ja, maar’? Zit je er nog middenin? Of vrees je opnieuw zo’n periode tegemoet te gaan?
Beide boeken beschrijven de LLOVERS-methode om jouw afbrandrisico te beperken en nog véél meer. In het volgende blog bespreek ik de R.

Kijk je liever video’s (De Psychiater Prater)? Klik hier.
Of download een lijst met 65 websites van bijvoorbeeld adressen van patiëntenverenigingen én een gratis hoofdstuk over psychose.