Inleiding
De wereld is onrustiger geworden in 2015. Allerlei problemen waren er eerst niet, of ze waren kleiner in het jaar 2000. Hoe vind en houd jij zelf rust? Zeker als je partner of een andere naaste (of jijzelf) ook nog gezondheidsklachten heeft, fysiek of mentaal.
Tegenwoordig hoor je veel over mindfulness en yoga, mediteren en dat dat zo goed is. Goed tegen stress, angst, depressie, hoge bloeddruk …. Het voorkomt of verkleint problemen. Klopt dat?
Er wordt veel over gesproken, maar weet iedereen ook wát het precies is en hoe je dat doet? Veel mensen hebben daar misschien een moeilijk idee bij. Yoga met allerlei rare posities, of zweverige clubjes waar je bij moet. Nou nee, dat hoeft niet en moeilijk is het ook niet. Wel is het: hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit haalt. En je moet volhouden, elke dag doen. Elke dag rust!
2x per maand je tanden poetsen levert ook weinig meerwaarde op voor je gebit en je gezondheid. (Wist je dat slechte gebitsverzorging de kans op dementie vergroot?)
Hier zie je een krantenknipsel uit NRC Handelsblad van 1 november 2015 over de simpele basis van mediteren en ontspannen. 4 Stappen, alleen maar ‘even voor gaan zitten’. Werkt goed als je dat regelmatig gaat doen. 1 of 2 vaste tijden per dag. Even alles aan de kant en alleen maar die bewust opgewekte rust.
Kort geleden berekende een artikel van de Harvard universiteit – n.a.v. een experiment – dat 43% kostbesparing in de gezondheidszorg mogelijk is, als dit wijdverbreid gebruik zou zijn. Kassa qua geld maar vooral qua individueel welzijn (en ongetwijfeld ook collectief).
Hoe ‘werkt’ ontspanning positief tegen stress, angst, depressie, hoge bloeddruk enz.?
Ik kan nu een moeilijk verhaal houden over de snelle en langzame stressrespons van het menselijk lichaam. Over de hypothalamus – hypofyse – bijnierschors ‘as’, over ACTH, cortisol en adrenaline, maar dat ga ik niet doen (je kunt het opzoeken op wikipedia als je wilt).
Ontspanning door middel van meditatie, yoga, mindfulness brengt deze ‘as’ gewoon tot rust en daarmee ook de snelle en langzame stressrespons. Bij de ‘gekalmeerde’ langzame stressrespons zit de winst!
1, 2, 3, 4 … zo geleerd, niks moeilijks aan
Ik maak er vandaag geen lang verhaal van. Ga uitproberen wat hier staat. Doe er je voordeel mee. Op YouTube vindt je ook allerlei filmpjes hierover. Op mijn website bij nuttige links staan er ook enkele. Voor een goed en rustig begin van 2016.
Reageer hieronder als je wilt.